عکاسی از کودکی برایم جذاب بود
گفتگو با فرید ثانی :
فرید ثانی از جمله هنرمندانی است که به فستیوال «شش هفته با هنر ایران» راه یافته او فعالیت های بی شماری در زمینه عکاسی داشته که عبارتند از: سابقه هفت سال عکاسی تخصصی در زمینه سفر، طبیعت، چشم اندازها و فرهنگهای بومی با سفر عکاسی به بیش از 10 کشور خارجی و بیش از 100 هزار کیلومتر راه زمینی در داخل کشور ایران، عضو انجمن عکاسان ایران، عضو فدراسیون جهانی هنر عکاسی ( فیاپ ) و دارای لقب هنرمند فیاپ ( AFIAP ) از فدراسیون بین المللی هنر عکاسی . برنده نشان افتخار سال 2012 جشنواره عکس آساهی شیمبون ژاپن ، روبان افتخار فستیوال عکس رنگی آمریکا سال 2012 و راههای طلایی بلژیک سال 2009 و مورد تقدیر هیات داوران جشنوراه حیوانات سال 2012 صربستان . برنده جایزه اول جشنواره های ایرانی عکس بنیاد ملی ایرانشناسی و محیط زیست مازندران، حضور با بیش از 120 عکس متفاوت در حدود 25 جشنواره بین المللی از 15 کشور مختلف دنیا و چندین جشنواره عکس داخلی و سابقه برگزاری 4 نمایشگاه داخلی و دو نمایشگاه خارج کشور.همکاری با مجلات سرزمین من و گردشگر .
***
در چه رشته ای تحصیل کردید؟
رشته تحصیلی من سخت افزار و شبکه های کامپیوتری هست و در همین زمینه هم مشغول به فعالیت هستم، علاقه و توجه ویژه من به سفر جهت آشنایی با طبیعت، محیط زیست ،سبکهای زندگی و فرهنگهای بومی مردم و سعی بر آشنا و حساس کردن عموم مردم به مقولات فوق که عمدتا در حال کمرنگ شدن و نابودی در برابر موج مدرنگرایی هستند انگیزه ای شد تا با به تصویر کشیدن دیده هایم با جلوه های زیبا، خاص و جذاب، نگاه و توجه بیشتری را به آنها جلب کنم، با این امید که این جلب توجه و علاقه مندی در ادامه باعث خواهد شد مخاطبان اهمیت و جایگاه بیشتری به محیط زیست و فرهنگهای بومی پیرامون خود بدهند.
از چه زمانی شروع به فعالیت کردید و یشتر روی چه موضوعاتی کار می کنید؟ از چه متریالی استفاده می کنید؟
عکاسی از کودکی برای من مقوله ای جذاب و دوست داشتنی بود و از همان زمان با دوربین های آنالوگ خانوادگی سعی بر تجربه کردن عکسهایی غیر از عکسهای یادگاری و خانوادگی داشتم ولی زمانبر و راحت نبودن مقوله ظهور و چاپ خصوصا برای کسانی که ارتباط و دسترسی به امکانات ویژه عکاسان و جوامع هنری نداشتند باعث می شد رشد و تجربه بسیار کندی داشته باشم، اما با فراگیر شدن عکاسی دیجیتال از سال 1380 شروع به تجربه جدی عکاسی کردم و از سال 1385 بطور منظم و برنامه ریزی شده سعی بر فراگیری، سفر و عکاسی و همچنین ارتباط مستمر با جوامع عکاسی مختلف داشتم. تمرکز عمده من به عکاسی از طبیعت، چشم اندازهای طبیعی و غیر شهری و فرهنگهای بومی مردم است.
تا کنون در چند نمایشگاه داخلی و یا خارجی ( گروهی یا انفرادی) شرکت کردید؟
تا کنون در پنج نمایشگاه داخلی و دو نمایشگاه خارجی شرکت داشته ام همچنین در بیش از 25 جشنواره عکس خارجی ( 15 کشور مختلف ) و 10 جشنواره عکس داخلی دارای آثار پذیرفته شده و بعضا برنده جوایز هستم
چه تعداد و کدامیک از آثار خود را در این فستیوال به نمایش گذاشتید؟
یک مجموعه عکس شامل شش قطعه عکس از چشم اندازهای زمستانی بصورت سیاه و سفید

فرید ثانی
به نظر شما دغدغههاي معاصر هنر خصوصا در رشته شما چیست و هنر چه تاثیری در جوامع امروزی دارد؟
دوربین ابزاری است برای ثبت دغدغه های عینی ( بیرونی ) و یا ذهنی ( درونی ) عکاس و یا ترکیبی از هر دو .دغدغه های امروز اغلب هنرمندان عکاس، جستجو و باز تعریف ارزشهای واقعی زیستن برای انسان مدرن، عدالت ( نه صرفا عدالت اجتماعی )، یادآوری و برانگیختن احساسات مثبت انسانی و اخلاقی هستند. هنرمند با ارایه یک اثر خوب می تواند میانبری به ذهن مخاطب زده و او را نسبت به یک دغدغه اخلاقی به فکر وادارد . حال آنکه بدون ابزار هنر ، برای چنین تاثیری شاید نیاز به ساعتها گفتگو و بحث است آنهم به این شرط که ذهن مخاطب آماده و پذیرای شنیدن آن باشد .بیاد بیاورید ی عکسهای معروفی از جنگ، زلزله ، شکار حیوانات، فطع درختان ، فقر، دوستی و محبت و …. که چه تاثیرات بزرگی در جوامع بشری گذاشته اند در حالی که ساعتها مقاله و سخنرانی نتوانسته اند معادل آن اثر بخش باشند .شاخه های دیگر هنر نیز چنین است یک طرح گرافیکی یا یک فیلم کوتاه چند دقیقه ای که برگرفته از یک ذهن هنرمند باشد ، قدرت و نفوذی دارد که پیدا کردن ابزاری با قدرت و نفوذ معادل آن شاید محال باشد .
در آثارتان چقدر از عناصر ایرانی و یا غیر ایرانی استفاده می کنید؟ آیا اصلا تاکیدی دارید که اثر شما رنگ و بوی ایرانی داشته باشد؟
آثار من نتیجه سفر و عکاسی سفر می باشند ، عمده آثار من در نتیجه سفر به نقاط مختلف داخل ایران بوجود آمده و این ویژگی، مرزبندی مشخصی برای آثار من بوجود می آورد. اما علاقه من صرفا به عکاسی و سفر داخل یک مرز جغرافیایی محدود نمی شود چنانچه تا کنون ارایه عکسهای زیادی از سفر به چند کشور آفریقایی و کشورهای جنوب شرق آسیا داشته ام و در اینده نیز قصد تجربه کردن سفر و ثبت کشورهای مختلف دیگری را نیز دارم ، هرچند آشنایی حاصل از سه دهه زندگی و سهولت دسترسی باعث می شود علاقه سفر و ثبت نقاط مختلف ایران بخش بیشتری از آثار من را شامل شود.
تا چه اندازه کارهای افراد شناخته شده در حوزه کاری خودتان را ( از اعم از ایرانی و غیر ایرانی ) دنبال می کنید؟
بسیار زیاد . بطور مستمر از طریق ارتباطات مجازی و حقیقی فعالیتها و آثار هنرمندان شناخته شده عموما عکاس را پیگیری می کنم و سعی بر یادگیری ، ارتباط دو طرفه و تعامل با آنها دارم.
فکر می کنید برپایی چنین فستیوال هایی تا چه اندازه می تواند در شناساندن هنر ایران و هنرمند ایرانی موثر باشد؟
بطور کلی بسیار موثر و مثبت می باشد اما میزان موفقیت آن بستگی به میزان فراگیر بودن گزینه های انتخابی برای نمایش و اطلاع رسانی مناسب و جذب هدفمند مخاطب دارد.
به نظر شما نقاط قوت و پیشبرنده چنین فستیوال هایی چه میتواند باشد؟
فراگیر بودن آثار انتخابی ، اطلاع رسانی مناسب و جلب مخاطب . مورد اول ( فراگیر بودن آثار انتخابی ) باعث خواهد شد ، مخاطبان با برآیند واقعی و گرایشات متنوع جامعه هنری ایران آشنا شود . فستیوال اخیر با تخصیص یک بخش به آثار جمع آوری شده از طریق فراخوان عمومی این فرصت را به عموم هنرمندان ایرانی داده تا فرصتی برای ارایه آثار خویش داشته باشند . در حالی که برگزاری فستیوالهایی مشابه در سالهای گذشته به نحوی بودند که صرفا هنرمندان نزدیک و شناخته شده از سوی تیم برگزارکننده، مجال ارایه آثارشان را در یک کشور دیگر پیدا می کردند که این ارایه ها برآیند واقعی جامعه هنری ایران نبود.

فرید ثانی